Kanal tedavisi dişin kökünde ve ağızda gözüken kısmında bulunan damar ve sinir dokusunun temizlenmesi ile oluşturulan boşluğun biouyumlu materyaller ile sızdırmaz şekilde doldurulmasıdır. Genellikle dişin damar sinir paketine ( pulpa odası ) kadar ilerlemiş diş çürüklerinde kanal tedavisi uygulanır.Bunun dışında travma ( çarpma ) kaplama için diş kesimi yapılırken gerekebilmektedir.

Kanal tedavisi (endodonti) ne zaman gereklidir?

Başlangıç aşamasında çürük tedavi edilmezse ilerler ve dişin sinirine ulaşarak burada iltihaba neden olabilir (pulpitis). Bu durumda kanal tedavisi uygulanması gerekir. Kron köprü restorasyonları sırasında dişin siniri (pulpası) açığa çıkabilir. Bu durum şiddetli ağrıya neden olacağından kanal tedavisi gerekebilir. Travmaya maruz kalan dişlerde bazı durumlarda kanal tedavisi gerekebilir. Bunu tam olarak tespit etmek için radyografi alınmalıdır.

Kanal tedavisi ağrılı bir işlem midir?

Kanal tedavisi sırasında lokal anestezi kullanıldığı için herhangi bir ağrı olmaz. Tedavi sonrasındaki hafif hassasiyetler için uygun bir ağrı kesici kullanılabilir.

Kanal tedavisi kaç seans sürer?

Dişin durumuna göre tek seans ya da enfeksiyonun durumuna göre iki ya da daha fazla seans sürebilir.

Kanal tedavisi dişi öldürür mü?

Eskiden kalma bir inanışla  “kanal tedavisi dişi öldürür ” düşüncesi gerçeği yansıtmamaktadır. Kanal tedavisiyle dişin içindeki canlı doku alındıktan sonra dişiniz sıcağa ve soğuğa karşı hissiz hale gelir; ama çene kemiğinden ve çevre dokulardan gelen damar veya sinirlerle görevine devam eder ve kemik içinde tutunur. Tedavi sonrası yapılacak uygun bir dolgu ya da restorasyon yardımıyla çok rahat çiğneyebilir ya da dişinizi protez ayağı olarak kullanabilirsiniz.

Neden dişimi çektirmiyorum?

Bazı hastalar, kanal tedavisi yerine dişimi çektirsem, yerine köprü ya da implant yaptırsam daha iyi olur diye düşünmektedirler. Hiçbir protez sizin kendi dişinizin yerini tutamaz.
Service Image

Ready To Start?

Curabitur vulputate posuere tortor luctus vulputate laoreet pretium blandit.